Ekotober - Forsfesten.

HUVUDSPONSOR:

Lerums Gästabud drivs av föreningen Hela Lerum som består av representanter från invånare, föreningar och näringsliv i de olika orterna Lerum, Stenkullen,

Floda, Gråbo, Tollered och Sjövik med stöd från Lerums Kommun. Föreningen stöttar evenemangen med projektledning, marknadsföring samt ekonomi- och programbidrag.

En hyllning till vattnet.

 

Ekotober - Forsfesten i Floda, 4 oktober.

 

Förutom att Floda är omgärdat av vattnet - med direkt tillgång till både Säveån och Sävelången, blir vattnet också en symbol för att verka som en extra dimension till ekologi. Därför öppnar vi upp dammluckorna till Ekotober – en Forsfest i Floda när orten ställer till med gästabud. Det här blir en dag fylld med hållbara aktiviteter för hela familjen på Torget, Lilla Ön och Garveriet.

 

Skafferipyssel, laxföreläsning, prova-på-paddling, musikdramatik, hembygdsvandring och reko-fiskedamm. Eller kanske kika in i Tegelmagasinet, lyssna på föredrag om laxen, smaka på Flodas Ekoburgare och invänta kvällens festligheter på Lilla Ön? Att grönsakshandeln numera inrymmer ett snudd på fullskaligt sortiment Saltå Kvarn-produkter vet du förstås redan. Men att det idag är butikspremiär på torget för nya Stoff kanske är en nyhet? Spana in ecomode, vintage och syverkstad i ett!

 

Känn dig extra varmt välkommen till Ekotober - Forsfesten i Floda.

 

 

PROGRAM:

 

I Lerums Tidning, del två 1/10 hittar du hela programmet

och reportage från och om Floda. Här är allt som händer,

och du kan också ladda ner pdf genom att klicka på bilden.

 

 

 

 

JÖRNMARKS FOTOUTSTÄLLNING Jörnmark har hänförts och fotat många av kommunens öden och ödeplatser. Ett urval av dem visas nu i Garveriet i Floda, t.o.m 1 november. Passa på!

 

UPPTÄCK SÄVEÅN Christer Pedersen fd. ordförande i Sportfiskeförbundet håller föredrag om ”Lax & smådjur i Säveån”. Sportfiskeförbudet finns såklart på plats hela dagen på och nedanför bron vid Erolinas Café – lär dig mer om vattenvård och bottenfauna.

 

SNACKA SURDEG med Fredrik Borgskog, bagerichef på da Matteo som bakar surdegsbrödet och bullarna du köper på Floda Frukt & Grönt. Självklart kan du även köpa färskpressad juice från Zero Waste Juice.

 

FISKEDAMM DELUXE för barn. Du vet väl hur man reko-fiskar? Sortera skräpet rätt, och se till att få en god och glad fisk på kroken. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

 

KUL PÅ VATTEN & PROVA-PÅ-PADDLING. Friluftsaktiviteter står

i fokus vid gångbron över Säveån. Testa på tillsammans med Missionskyrkan.

 

VATTENVISOR & ANDRA SÅNGER Sångfåglarna Malin Gabrielson & Maria Lansenfeldt bjuder på musik när andan faller på. I samarbete med Svenska Kyrkan.s

SMAKA PÅ FLODAS EKO-BURGARE! Matpredikanten Anders Arnell grillar Flodaburgare med ekologiskt kött från från Gröna Gårdar.

 

FÖRBYGG VATTENSKADOR! Länsförsäkringar finns på plats med tips och råd om hur du bäst förebygger vattenskador hemma. Eller på landet när du inte är hemma.

 

SKAFFERIPYSSEL Pyssla med det du har när naturens skafferi står uppdukat. Tyg, makaroner, kottar, löv och höstens vattenfärger till exempel? I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

 

ETIK & MUSIKDRAMATIK Gymnasieungdomar tolkar vardagen, världen och allt däremellan. Budskap med sång, drama och musik. I samarbete med Missionskyrkan.

 

SATSA PÅ SALTÅ KVARN Floda blir unikt platsen i Västsverige för ett stort sortiment Saltå Kvarn-produkter. Där Saltå Kvarns “mission” är Rädda Östersjön så är Flodas omtanke om våra vatten och att “rädda Säveån och Sävelången” ett viktig steg i ledet att sätta vatten och eko i sitt sammanhang.

 

ECOMODE, VINTAGE och SYVERKSTAD En festlig butikspremiär när Stoff - en ny livsstilsbutik i linje med hållbarhetsprincipen Reduce, Reuse, Recycle - tar plats på torget. Premiärbesökarna bjuds både på något gott att tuffa på och fina erbjudanden just idag! Be there!

 

ÖPPEN DÖRR TILL UTVECKLINGEN BID-kontoret mitt på torget håller öppet, ta chansen att träffa projektledare, se skisser och ta del visioner såväl som av en utställning om Blue Economy. Spännande planer inför 2015 när bla. Blue Economy Winterschool tar form på Öijared Akademi.

 

LILLA HUSET VID FORSEN Kika in i både historien och framtiden när Tegelmagasinet mittemot Erolinas Café håller öppet för alla nyfikna. Vad tycker du att det skall användas till? Tyck till & lämna förslag på plats!

 

CAFÉ OPERA - På Erolinas Café kan du få en kopp kultur. Sätt kaffet i halsen till en opera eller något som Maria Lindberg Kransmo från Balettakademin bjuder på. Två tillfällen à ca 15 minuter.

 

HEMBYGDSVANDRING Start från torget En historisk guidning genom centrala Floda tillsammans med Lars-Erik Karlsson från Skallsjö Hembygdsförening.

 

VÅR VÄN HUNDEN! Idag är det Franciskus dag. Ta chansen att välsigna din hund på Lilla Ön. Välkommen med eller utan hund såklart. Svenska Kyrkan i samarbete med Lerums brukshundsklubb.

 

KVÄLLENS OKTOBERFEST på LILLA ÖN

Liveband, tyskklingande influenser, mat & dryck och kanske även en möjlighet att få joddla lite. Slutsålt, men efterinsläpp från kl. 21.00. PS. Missa inte förfesten & genrepet på fredagen.

 

MUSTA DINA ÄPPLEN! I Garveriet finns chans att musta. Ta med dig din frukt och få hjälp av Cris Larsen på plats. Varje batch tar upp emot en timme - kolla hur det går till - men hämta hem din härliga must någon dag senare.

 

KANELBULLENS DAG. 2014 är det även 15-årsjubileum för bullen!

Köp hem ingredienser & baka själv, prova surdegskanelbullen eller varför inte gå på smakjakt till ICA, Statoil, Erolinas Café, Floda & Frukt & Grönt och Kaffedoppet på Lilla Ön?

 

LÄS MER OM PROGRAM, UPPDATERINGAR OCH TIDER FACEBOOK.COM/HELALERUM